دکتر محمد نعیم بنگش
متخصص جراحی عمومی
همه چیز در مورد سرطان کولورکتال

سرطان کولورکتال

سرطان کولورکتال دومین سرطان شایع در ایالات متحده است که سالانه ۱۴۰،۰۰۰ نفر را مبتلا می کند و باعث مرگ ۶۰،۰۰۰  نفر می شود. این میزان مرگ و میر، رقم خیره کننده ای است به ویژه با در نظر داشتن این که این بیماری در مراحل اولیه به طور بالقوه قابل علاج قطعی است.

چه کسانی در معرض خطرند؟

اگرچه سرطان کولورکتال ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد، بیش از ۹۰ درصد مبتلایان، بالای ۴۰ سال سن دارند و از این سن  به بعد، خطر ابتلا به سرطان کولورکتال با هر ده سال افزایش، دو برابر می شود. علاوه بر سن، سایر عوامل خطرساز شامل سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان کولورکتال و پولیپ، سابقه شخصی کولیت اولسراتیو، سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان سایر اندام ها، به ویژه پستان، تخمدان و یا رحم هستند.

سرطان کولورکتال چگونه شروع می شود؟

به طور کلی توافق بر این است که تقریباً تمام سرطان های کولون و رکتوم از پولیپ های خوش خیم شروع می شوند. این زوائد پیش بدخیم بر اثر تکثیر بیش از حد و غیر طبیعی سلول های پوششی دیواره روده در داخل مجاری (لومن) روده به صورت برجستگی هایی، ایجاد می شوند. در نهایت ممکن است اندازه آن­ها افزایش یافته و تبدیل به سرطان شوند. این فرایند تحت عنوان توالی آدنوم -کارسینوم خوانده می شود. در طی این فرایند، یک پولیپ خوش خیم یا اصطلاحا آدنوم، به طور متوسط در طی ۱۰ سال تبدیل به یک سرطان یا کارسینوم می گردد. برداشتن پولیپ های خوش خیم یکی از جنبه های طب پیشگیری است که واقعا کار می کند! یعنی با برداشتن به موقع و کامل پولیپ ها می توان از بروز سرطان جلوگیری نمود.

 

علائم سرطان کولورکتال چیست؟

شایع ترین علایم خونریزی مقعدی و تغییر در الگوی اجابت مزاج یا عادات روده به صورت یبوست یا اسهال است. این علایم در سایر بیماری ها نیز رایج هستند، بنابراین در صورت تجربه این علایم لازم است معاینه و بررسی دقیق و کاملی انجام دهید. درد شکم و کاهش وزن معمولاً علایم دیررس هستند که نشان دهنده بیماری گسترده احتمالی است. متأسفانه، بسیاری از پولیپ ها و سرطان ها در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمی کنند. بنابراین، مهم است که پس از رسیدن به سن ۴۵ سالگی، معاینات روتین شما شامل روش های تشخیص سرطان کولورکتال باشد.

روش های مختلفی برای تشخیص سرطان کولورکتال وجود دارد که شامل معاینه انگشتی رکتوم، آزمایش شیمیایی مدفوع برای خون مخفی، سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر و کولونوسکوپی (ابزار انعطاف پذیر لوله ای شکل واجد منبع نور و دوربین ویدئویی که برای بررسی قسمت تحتانی روده استفاده می شود) و تنقیه باریوم است. حتماً این گزینه ها را با جراح خود در میان بگذارید تا مشخص کند کدام روش برای شما بهترین است. افرادی که یکی از بستگان درجه یک (والدین یا خواهر و برادر) مبتلا به سرطان کولون یا پولیپ دارند، باید غربالگری سرطان روده بزرگ خود را از سن ۴۰ سالگی یا ۱۰ سال جوانتر از فرد مبتلا (هر کدام که کمتر باشد) شروع کنند.

 

سرطان کولورکتال چگونه درمان می شود؟

سرطان کولورکتال تقریباً در همه موارد برای درمان کامل یا اصطلاحا درمان علاجبخش قطعی، نیاز به جراحی دارد. گاهی اوقات علاوه بر جراحی از پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز به عنوان درمان تکمیلی استفاده می شود. در صورتی که سرطان در مراحل اولیه شناسایی و درمان شود، بین ۸۰ تا ۹۰ درصد بیماران به سلامت طبیعی بازمی‌گردند. در صورت تشخیص در مراحل بعدی، میزان علاج کامل به ۵۰٪ یا کمتر، کاهش می یابد. به لطف فناوری مدرن، کمتر از ۵ درصد از بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال نیاز به کولوستومی، (ساختن یک دهانه دفع مصنوعی از روده بزرگ برروی جدار شکم با جراحی) دارند.

 

آیا می توان از سرطان روده بزرگ پیشگیری کرد؟

سرطان روده بزرگ قابل پیشگیری است. مهمترین قدم برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ انجام آزمایش غربالگری است. هر آزمایش غربالگری غیر طبیعی باید با کولونوسکوپی دنبال شود. برخی ترجیح می دهند غربالگری را با کولونوسکوپی شروع کنند.

کولونوسکوپی معاینه دقیق روده را امکان پذیر می کند. پولیپ ها را می توان شناسایی کرد و اغلب با کولونوسکوپی می توان آن­ها را برداشت.

اگرچه به طور قطع ثابت نشده است، اما شواهدی وجود دارد که رژیم غذایی ممکن است نقش مهمی در پیشگیری از سرطان کولورکتال داشته باشد. تا آنجا که می دانیم، رژیم غذایی با فیبر بالا و کم چربی تنها اقدام غذایی است که ممکن است به پیشگیری از سرطان روده بزرگ کمک کند.

در نهایت، به تغییرات در عادات روده خود توجه کنید. هر گونه تغییر جدید مانند یبوست مداوم، اسهال یا خون در مدفوع باید با پزشک خود در میان گذاشته شود.

 

آیا هموروئید می تواند منجر به سرطان روده بزرگ شود؟

خیر، اما ممکن است علائمی شبیه پولیپ روده بزرگ یا سرطان ایجاد کند. در صورت تجربه این علائم، باید توسط یک پزشک، ترجیحاً توسط جراح کولورکتال، معاینه و ارزیابی صورت گیرد.

 

جراح کولورکتال کیست؟

جراحان کولون و رکتوم متخصص در درمان جراحی و غیر جراحی مشکلات کولون و رکتوم هستند. آنها آموزش های پیشرفته ای را در زمینه درمان مشکلات کولون و رکتوم به همراه آموزش کامل جراحی عمومی گذرانده اند. جراحان کولون و رکتوم شرایط خوش خیم و بدخیم را درمان می کنند، معاینات غربالگری معمول را انجام می دهند و در صورت لزوم مشکلات را با جراحی درمان می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *